dr. Balogh Nikoletta

Kedves Szülők!

A fogászat elválaszthatatlan részét képezi a gyerekfogászat. Az első fogak megjelenésétől kezdve gondolnunk kell az egészséges fogazat megtartására. Ebben nagy szerepet játszik a megelőzés. Ezek közül a legfontosabb a fog-és szájápolás, a rendszeres szűrővizsgálat és megemlíthetjük még a maradó fogak barázdazárását. Egyes esetekben szükségessé válhat a tejfogak tömése, illetve húzása.

Gyerekek esetében fontos a fokozatosság. Ismertessük meg előbb velük a rendelői környezetet, hozzuk el magunkkal egy-egy kezelésre, majd ültessük be egy játékos szűrővizsgálatra. Ne feledje: az első tejfog megjelenésétől kezdve az ápolás az Ön feladata, a többit bízza ránk!

A gyermekeink fogápolásával kapcsolatban fontos beszélnünk a tejfogak ápolásáról, a szuvasodásról és a barázdazárásról!

De a legfontosabb: ápolás és a megelőzés, az időszakos szűrés és a szakszerű kezelés! Az ápolásban Ön a felelős. A többit bízza ránk!

Ingyenes szűrésre kérjen most időpontot! 06-30-750-5427

dr. Balogh Nikoletta FogMáNia

 

A barázdazárás egy teljesen fájdalommentes, hatékony, biztonságos és relatív olcsó módja a gyermekkori fogszuvasodás megelőzésének. Az eljárással részben megelőzhető ill. nagymértékben csökkenthető a gyermekkori fogszuvasodás gyakorisága. A barázdazáró egy vékony, műanyag réteg, amelyet az őrlőfogak rágófelszínére helyezve megakadályozza az ételmaradékok és a baktériumok bejutását a barázdák mélyére, és ezáltal védelmet nyújtanak a fogszuvasodással szemben.

Miért hasznos a barázdazárás?

Az őrlőfogak rágófelszínén található barázdák egyedileg változó mélységűek, a mély barázdák alján gyakran mikroszkopikus repedések találhatóak, amelyek keskenyebbek, mint a fogkefe sörtéi ezért nem tarthatók tisztán. A barázdazárt felületek ezzel szemben simák és ezáltal könnyen tisztán tarthatók.

Mely fogaknál javasolt a barázdazárás?

Általában elmondható, hogy a kis- és nagyőrlő fogaknál alkalmazzuk a barázdazárást. Elsősorban a mélyen barázdált fogak esetében bír nagy jelentőséggel, alkalmazásának szükségességét a fogorvosi vizsgálat eredménye dönti el.

Mikor célszerű alkalmazni a barázdazárást?

A barázdazárást egészséges fogon, lehetőleg a maradó fog áttörését követő hat hónapon belül célszerű alkalmazni, tehát ált. 6 éves kortól(a maradó hatos fog megjelenésétől) folyamatosan 18 éves korig. Félévenkénti ellenőrzéseken mindig javasolt az újonnan előtört fogak barázdazárása ill. a már meglévő barázdazárások folyamatos ellenőrzése és szükség esetén cseréje.

Mennyi ideig tart a beavatkozás?

A beavatkozás aránylag egyszerű, foganként mindössze néhány percet vesz igénybe, a gyermek számára nem megterhelő.

Hogyan történik a barázdazárás?

Első lépésben a fogak megtisztításra kerülnek, majd leszárítjuk őket és ezt követően egy enyhe savval felületét felérdesítjük. Ezt követi a barázdazáró anyag ecsettel történő felhelyezése. Az anyag maga úgy képzelhető el, mint egy folyékony tömőanyag, amely egyenletesen elterülve feltölti a barázdát. Következő lépésként a felhelyezett barázdazáró anyagot speciális, kék fényű lámpával keményítjük meg. Utolsó lépésként ellenőrzésre kerül, hogy a barázdazárás a fogsor záródását nem akadályozza-e. Amennyiben felmerül ennek gyanúja, úgy a megfelelő helyen csiszolással elvékonyítjuk a felvitt anyagot, majd polírozzuk.